Keszthelyi hegység

Kilátásban gazdag túra a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegység legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye kétség kívül a Gyenesdiás melletti idilli fekvésű, kitűnően megközelíthető, jól felszerelt Nagymező. A szépen rendben tartott kirándulóközpont felett emelkedő Varsás-hegyi Festetics-kilátóból pazar kilátást élvezhetünk a Keszthelyi-öbölre. Könnyű körtúránkon felkapaszkodunk a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátóhoz, és az eszményi szépségű Büdöskúti réttől a vadregényes Vadvíz-árkon keresztül térünk vissza Nagymezőre.

A túra hossza:
15 km, 362 m szintkülönbség.

A túra időpontja:
2021, szeptember 19. (vasárnap)

Kiindulópont:
Gyenesdiás központjából, a Szent Ilona-kápolna mellett úton, kb. 9.30 ó.
8313 Gyenesdiás, Hunyadi utca. 46.773740, 17.282676

Indulás:
Sopronból, a szokott parkolóból 7.00 ó.

A túra leírása:
A Keszthelyi-hegység közkedvelt kirándulóközpontja a Nagy-mező, egy rendkívül jól felszerelt erdei pihenőhely gyönyörű környezetbe. A rétről jól látszik a kilátóval koronázott Varsás-hegy (231 m) kúpja. Ide kapaszkodunk fel a meredek, de rövid ösvényen. A fából épült, szabadon látogatható többszintes Festetics-kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a tájra, a Keszthelyi-öböl csillogó víztükre, Keszthely városa, a hegység nagy része látható innen szép időben. Északnyugatra utunk következő célpontja a Berzsenyi-kilátó is jól beazonosítható.

Túránk következő célpontja a Pető-hegy (355 m) tetején épült Berzsenyi-kilátó, melyről 360 fokos panoráma nyílik, a Balaton nyugati medencéjére, és szinte az egész Keszthelyi-hegységre.

Miután kigyönyörködtük magunkat a csodás panorámában, megcélozzuk 2015-ben újraépített Padkövi (409 m) kilátót. A Keszthelyi-hegység legmagasabb pontján álló kiklátótorony felső szintjéről elképesztő panoráma nyílik a hegység vonulataira, a Balatonra. A kilátótól Büdöskúti arborétumnál, egy szép pihenőhelyen érünk ki egy jelentős turistaút csomóponthoz.

Itt élesen balra kanyarodunk a P jelzésű földútra, melyen pár perc alatt elérjük az oktatóközpontként működő, elragadó környezetben fekvő Büdös-kúti erdészházat. Az épület előtti rét vitán felül hazánk egyik legbájosabb tisztása. Tovább megyünk a széles, földes kocsiúton, azonban pár lépés után hirtelen balra leválunk róla, a P jelek lefelé mutatnak egy vékony kis ösvényre. Romantikus környezetben ereszkedünk le a hangulatos Vadvíz-árokba, melynek partján kanyarog jelzett utunk.

Kereszteződéshez érve először jobbra, majd később balra vezetnek a jelzések, itt jobbról csatlakozik hozzánk az Országos Kéktúra új nyomvonala is. Most már egy széles, kényelmes szekérúton túrázunk tovább a Büdös-kúti-völgyben. Egy kis, nyitott lóistálló mellett érjük el a jobbra lévő pihenőhelyet, a Hatlábú pajtát. Az egyre jobban kiszélesedő völgyben, szép kilátást élvezve a bal oldali hegyvonulatra, rövidesen jobbra fordulunk le a széles útról egy kis ösvényre a Kék és a Piros jelzéseket követve. A
régi, egyenesen, a lőtér mellett haladó jelzett utat megszüntették. Pár perc múlva a már ismerős Sárga jelzésű szekérúthoz érünk, melyen jobbra fordulva, végig egyenesen haladva érünk ki a nagymezői bekötőútra, és balra térve érünk vissza kiindulási pontunkra, Nagy-mezőre, majd innét lesétálunk a parkolóba magukra hagyott autóinkhoz!

Túrabotos Természetjáró Klub © Minden jog fenntartva!