Őszi színek a Kőszegi-hegységben

Túraleírás:
Őszi túrasorozatunk második helyszíneként a színpompás Kőszegi-hegységet és a környék több látványosságát keressük fel! A csónakázó tótól indulva érintjük a Szulejmán kilátót, a Királyvölgyi öreg gesztenyefát, a Szálasi bunkert, majd a kincses pihenő büféjénél megpihenünk. Innen folytatjuk útunkat a Hétvezér forráshoz, a Trianoni kereszt után érintjük a Kálvária templomot. A templomtól lejtmenetben visszacsalinkázunk a tóhoz :-)

Túra időpontja:
2021, október 24. (vasárnap)

Indulás:
Sopronból reggel 8.00 órakkor, a Kőszegi út – Csengery úti körforgalmi parkolóból, érkezés a Csónakázó-tóhoz (47.397838, 16.536698) kb. 9.30 ó.

Túra paraméterei:
10 km, 350 m szintkülönbség.

Szent György-hegy - Szigliget

Őszi túrasorozatunk harmadik helyszíne, a Tanúhegyek közül a Szent György-hegy és Szigliget.

Túra időpontja:
2021, október 30. (szombat)

Indulás Sopronból:
reggel 7.00 órakkor, a Kőszegi út – Csengery úti körforgalmi parkolóból.
Érkezés Szent György-hegyre, kb. 9.00 órakor.

Parkoló:
Raposkai bányaudvar, 8300 Raposka, 46.843236, 17.442363

Túraleírás:
A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. Kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a plató meredek oldalán pedig hazánk leglátványosabb bazaltorgonáit csodálhatjuk meg.

A hegy nyugati oldalában mélyen bevágódott bazalt külfejtés hatalmas udvarán kialakított parkolóban kezdjük a hajdani vulkán meghódítását. A ritkás növényzetű hegyoldalban vezető meredek ösvényről szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a hegységre. Kisseb kaptató után hamarosan felérünk a Szent György-hegy (415 m) füves, kopár csúcsára. A csúcsról dél felé pár méterre egy panoráma táblán azonosíthatjuk be a környék fontosabb pontjait. Felejthetetlen a kilátás a Badacsonyra, a Gulácsra, Szigligetre, a Balaton víztükrére. Az észak felé kanyarodó ösvény rövidesen egy kőből épült esőbeállóhoz visz, itt találjuk a csúcskönyvet is. Mielőtt megkezdjük ereszkedésünket az égbe nyúló bazaltorgonasípok közt, teszünk egy kis kitérőt balra a kék ∆ jelzésű kis ösvényen, mely kivezet a bazaltorgonák tetejére, ahonnan parádés kilátás tárul elénk Tapolcára, a Csobáncra, a Kőkapu túloldalán sorakozó bazaltorgonákra, távol még a Szent György-hegyre nagyon hasonlító Somló jellegzetes sziluettje is feltűnik. Miután leereszkedünk és megcsodáljuk a Bazaltorgonákat, felkeressük a balatoni régió legrégebbi turistaházát, a Kaán Károly Turistaházat, amely 1934-ben épült. A túra további részén, meglátogatjuk a Jégbarlangot és az útba ejtjük a nemrég épült ortodox remete lak templomát, Ify-kápolnát (Emmaust) és a Lengyel-kápolná.

Az autóinkhoz visszaérve elgurulunk Szigligetre, hol megtekintjük a 750 éves múltal rendelkező Szigligeti várat. (Felnőtt belépőjegy: 1.000 Ft, gyermek és ifjúsági belépőjegy (6-18 éves korig): 500 Ft A várlátogatás után bejárjuk Szigliget hangulatos utcáit!

Miután „hegyi” túra és a várlátogatás alatt kellőképpen megéheztünk, ismét autóba szállunk és felkeressük a felejthetetlen hangulatú Czirók Lajos Kertvendéglő-Csárdát, ahol hadat üzenünk az éhségnek és a szomjúságnak! :D (Az étel szervezés alatt!)

Őszi zárótúra

Ez a túránk az őszi túrasorozatunk zárótúrája! A túránkon a soproni határátkelőnél található Dudlesz erdőt járjuk be. Ez a terület Sopron talán legérintetlenebb erdeje, mivel a vasfüggöny működésének közel negyven évében teljesen el volt zárva a lakosságtól. Az erdő érdekessége, hogy sem forrás, sem patak nem található benne, mégis nagyszámú a vadállománya.

Túránk folyamán az erdő nevezetességeit látogatjuk meg. Többek közt a Dunántúli Turista Egyesület emlékművét, a Trianoni-dombokat, a Hubertusz-kilátót és az Ottó-, és Ferenc-barlangot.

Miután bejártuk a Dudlesz erdőt, kajálással egybekötött borkostoló programon veszünk részt a Prinyő Borozóban.

(A program ára 5.000 Ft, mely tartalmazza a borkostolót és az ételfogyasztást. Étel: főtt füstölt csülök házi tormával és főt tojással, ill. sült házikolbász. Vegetáriánus túratársaink sajttálat is rendelhetnek!)

„A Prinyő borozó 1994-óta várja szeretettel nem csak a bort kedvelőket, hanem a csendre, kikapcsolódásra, meghitt, otthonos hangulatra vágyó vendégeket.”

A túra időpontja:
2021, november 06. (szombat)

Indulás:
13.00 ó-kor a Tercia parkolójából (Bécsi-domb)

Túra hossza:
15km (könnyű túra, kis szintkülönbség)Túrabotos Természetjáró Klub © Minden jog fenntartva!