Túráink

2023. október 1., vasárnap

Vörösboros kerékpártúra (Rotwein Radweg)


A vörösboros kerékpárút Neckenmarkt, Raiding, Deutschkreutz és Horitschon települések körül vezet a "Blaufränkischland"-on keresztül. Enyhe lejtőkkel jól ismert pincészetek és festői tájak mellett kerékpározhatunk – a legjobb, ha a túra végén meglátogatunk egy borászt, de sokan kedvelik a Fröccsteraszt Harkán, így mi emellett döntöttünk.

A túra hossza:
56 km a soproni kempingtől és vissza.

Szint:
528 m fel és ugyanennyi le.

Kb. 6,5 óra a fröccsteraszos kitérővel (max. 1 óra) együtt Harkán visszafelé úton, pihenőkkel,
kényelmes tempóban.

Indulás:
9 órakor a kemping bejáratától.

2023. október 14., szombat

Hocheck (1.037 m)


Kaumberg a Triestingtal völgy legnyugatibb fekvésű községe. Itt már nyilvánvalóvá válik a különbség a Bécsi-erdő lakás dombjai és az Elő-Alpok hegyei között.

Indulás Sopronból:
7.00 ó a szokott parkolóból (Kőszegi út – Csengery út körforgalom)

A túra kiinduló pontja:
2572 Kaumberg, 48.020868, 15.896450
(Kaumberg – Sopron 100 km. 1.30 perc.)

Túraleírás:
Számos rövidebb meredek szakasza révén, a Hocheck északi oldalának kapaszkodójától eltekintve is, ez a túra igencsak erőt próbáló. Kezdetben a Hahnweg és a Froschweg közös szakaszát követjük a „Lug ins Land“ két dombján át a Höfnergrabenig. Innen rétek és legelők uralkodnak a táj képében. Hamarosan feltűnik az úticél, a Hocheck. Az igazi emelkedő a halastavak után jön, eleinte erdeifenyőfenyő- majd bükkerdőn át kanyarog a meredek út, amelyen gyorsan magasra jutunk. Az utolsó szakasz, amely a Hocheck menedékházig és a kilátótoronyig visz, részben köves, bizarr, szel tépte fák szegélyezik. Miután betérünk a menedékházba és meglátogattuk a kilátót (360°-os panoráma), visszaindulunk ugyanazon az úton, amíg a „hét domb útja“ leágazik és nagyjából a gerinc mentén nyugatra vezet. Innen ballagunk vissza túránk kiinduló pontjára.

Túraadatok:
Nehéz, sportos kondíciót igénylő túra! Hossza: 16,30 km, szint 975 m fel és un.
le. Időtartam 7 óra. Legalacsonyabb pont: 474 m, legmagasabb pont: 1.035 m.

A programra regisztrálni szükséges! Autós infót kérek! Teliautós szisztémával megyünk!2023. október 28., szombat

Somló hegy felfedezése


A Bakony nyugati végénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye. A környező síkságból kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó szoknyájára magasan felfutnak a gondosan művelt szőlők, felette a bazaltalakzatokkal szegélyezett, fennsíkszerű hegytetőn kilátótorony, a hegy északi letörésén középkori vár érdekes romjai állnak. A dűlőkben három régi kápolna bújik meg. A hegyet sűrűn szővik át a jelzett turistautak, köztük egy tanösvényen fedezhetjük fel a hegy páratlan természeti értékeit. Túránk során teljességre törekedtünk, kacskaringós körutunkon láncra fűztük a Somló hegy minden fontosabb látnivalóját.

A túra hossza:
10 km

Szintkülönbség:
380 m fel, ugyanannyi le.

Indulás Sopronból:
reggel 7.00 ó a szokott parkolóból

Parkolás:
Szent Margit-kápolna. A kápolna alatt nagy, szabadon használható autóparkoló.

Koordináták:
47.141429, 17.376914

A programra regisztrálni szükséges! Autósinfót kérek!Túrabotos Természetjáró Klub © Minden jog fenntartva!