Túráink
2022. május 28-29., szombat-vasárnap

Kétnapos túra a Vértesben!


A Vértes, vagy ritkábban Vértes hegység, amely a Dunántúli-középhegység 314 négyzetkilométer nagyságú része, a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. A Vértes mint tájegység 300–400 méter magas hegységet és az azt körülvevő pusztákat, réteket foglal magába.

Első nap

Túra a Móri borvidék feletti hegyoldalban, varázslatos völgyeken át.

A csókakői Vár megtekintése után a Vértes nyugat felé néző, Csókakő és Mór közti meredek hegyoldalának tetején vándorlunk, több helyen szép kilátást élvezve a móri borvidékre, leereszkedünk a Harmatos-völgy dzsungelébe, és könnyű erdei sétával jutunk vissza a hangulatos csókakői Vár-völgybe. Visszaérve a parkolób autóba szállunk, majd átkocsikázunk Gántra (20 perc), ahol elfoglaljuk a szállást, majd szállásadóink éttermében megebédelünk. https://www.vertesvendeglo.hu/ Az „ebéd” és a szállás elfoglalása után kb. 19.00 órától borkostoló program, egy környékbeli borospincében! (A programra szállásadóink kisbuszokkal segítik az utazást!)

A túra hossza:
14,4 km

A túra időtartama:
5 óra

Szintkülönbség:
430 m fel, ugyanannyi le.

Indulás Sopronból:
7.00 órakor.

Érkezés:
Csókakőre, a vár alatti parkolóba 9.00 ó.

Parkoló: 8074 Csókakő, Vár utca, (47.358850, 18.278012)

-----------------------------------

Második nap

Gánti körtúra, Kápolnapuszta, Géza-pihenő, Pap-völgy. A Vértesben megbújó bájos faluból, Gántról indulunk körtúránkra. Az Országos Kéktúra útvonalán először a vészterhes múltat idéző kápolnapusztai temetőhöz, majd a romantikus Juh-völgyön kapaszkodunk fel a szépséges panorámájú Géza-pihenőhöz. Fenséges bükkerdökben vándorolva érkezünk meg Mindszentpusztára, majd újra becsatlakozva a Kéktúrába, a vadregényes Pap-völgyön ereszkedünk vissza a faluba. Ebéd, majd a Gánti Bauxitföldtani Park megtekintése.

A túra hossza:
18,3 km

Szintkülönbség:
350 m fel, ugyanannyi le.

A túra időtartama:
5-6 óra

Indulás Sopronba, 19.00 óra körül.

-------------------------------

A túra költsége!

Szállás:
Gránás Turistaház, 4.500 Ft/fő/éj (2-4-6 ágyas szobákba)
https://travelporthotels.hu/szallas/gant/granas-turistahaz

Borkostoló:
3.500 Ft

Útiköltség:
autósnak fizetendő, kb. 3.500 Ft/fő (négy utassal)

Összesen:
10.500 Ft + egyéni fogyasztás. (étel, ital, stb.)

Figyelem!

Jelentkezési határidő: 2022, február 28!

(A szállást csak feltételes módba, 15-20 főre foglaltam! Nincs lefixálva! Ha a szállásadóink erre az időpontra érdeklődést kapnak más csapattól, felhívnak, és egyszerre választ kell adnom! Ezért kérek mindenkit, hogy ha szeretnél ezen a túránkon részt venni, minél előbb regisztrálj!)

1. nap


2. nap2022. június 11., szombat

Weichtal-szurdok


Csapatunkkal most nem a Schneeberg csúcsát célozzuk meg, hanem a hegy déli oldalán a Höllental völgyben „csurdogáló” Schwarza folyó melletti Weichtal Haus-tól (574m) induló Weichtal-szurdokot vesszük célba.

Túra időpontja:
2022. június 11. szombat

Indulás:
8.00 ó Sopronból a Kőszegi út – Csengeri út körforgalomnál található parkolóból.

Túraleírás:
Az út elején erdei ösvényen haladunk, majd rövid időn belül elérkezünk a szurdok kezdetéhez. Itt a hatalmas fölénk magasló sziklafalak közt, az ösvény sok helyen két méterre szűkül össze, és az út egyre technikásabbá válik. A táj gyönyörű! Láncokkal és létrákkal biztosított úton csapázva, kidőlt fák és a völgybe zuhant többméteres sziklák legyőzése árán jutunk egyre feljebb. A sziklafalakat a csordogáló víz több helyen teljesen beborítja, máshol pedig barlang nagyságú üregek hívogatják a kíváncsi turistát. A Jakobs-forrást magunk mögött hagyva lassan elérjük a Kienthaler hüttét (1380m), mely mellett toronyként magasodik a Turmstein szikla tornya (1416m). Ennek a 36m magas kőtoronynak a megmászását (bár láncos biztosítás van) kezdő hegyi túrázóknak, csak tapasztaltabb társsal ajánlom! Az A-B nehézségű sziklatorony csúcskeresztjénél gyönyörű panoráma tárult elénk. Szép rálátás nyílt a völgy túloldalán álló Rax fennsíkjára, de még a távolban magasló Hochschwab (2277m)–es csúcsa is szépen látható. Ellenben a kereszt mögötti kb. 100 m–es függőleges sziklafalról letekintve, még a tapasztaltabb mászók is megrettennek. Csodálatos élmény!
Leereszkedve a toronyból, kis pihenő után, elindulunk a Ferdinand Mayer Weg-en az autóinkhoz. Ez egy kellemes erdei út a szurdok mellett, mely egyenest a gyors folyású Schwarza folyónak vezet neki.

A programra regisztrálni szükséges, autósinfót kérek!2022. június 26., vasárnap

Kenutúra a Mosoni-Dunán!


Ennek a kenutúránknak a helyszíne, a fövenyes partok közt csendesen kanyargó, csodálatosan szép Mosoni-Duna. Távolság Rajka-Halászi (kb. 40 km). Halásziba a Parti Csárdánál egy ebéddel ér véget túránk!

Túra időpontja:
2022. június 26. (A kezdés pontos időpontja egyeztetés alatt!)

A vízitúra díja 5500 Ft/fő, amely összeg tartalmazza a kenuk, lapátok, mentőmellények bérleti díját, szállítási költségét, a túravezetést és a szervezési költségeket.

A 14 év alatti gyermekek részére 1000 Ft/fő kedvezményt tudnak a szervezők biztosítani.
A túra indításához szükséges minimális létszám 15 fő.

Az indulás helyszínén, a kempingben 500 Ft/fő vízre szállási díjat kell fizetni, a parkolási díj 1000 Ft/autó/nap. Az étel: gulyásleves szürkemarhából házi csipetkével, ár 2.490,-

Az autók mozgatását a túra előtt egyeztetjük.

A programra regisztrálni szükséges, autós infót és az étkezési igényt kérem jelezni!

Jelentkezés határideje: 2022, június 19.


2022. július 2., szombat

Kerékpár és fertői hajós túra


Sopronból indulva kerekezünk Fertődre, majd Fertőújlaknál átlépve a határt Ilmitzi
hajókikötőből Mörbisch-ig hajókázunk. Mörbisch-ből Fertőrákosnak hazatekerünk.

Találkozó:
2022. július 2.

Sopron, Anger réti focipálya parkoló (Balfi út) 9.00 ó-kor
Érkezés: kb. 16.00 ó-kor Sopron, Tómalom u.

Túra útvonal:
- Sopron
- Fertőboz
- Hidegség
- Fertőhomok
- Hegykő
- Fertőszéplak
- Fertőd
- Pamhagen
- Apetlon
- Illmitz
- Mörbisch (Illmitz-ből hajóval)
- Fertőrákos
- Tómalom
- Sopron

Túra hossza:
55 km (kerékpárral, plusz hajóút)

Túra költsége:
14,00 € felnőtteknek, 8,00 € gyermekeknek.
(hajóút kerékpárszállítással)
Túrabotos Természetjáró Klub © Minden jog fenntartva!