Túráink

2023. május 28., pünkösdvasárnap

Pünkösdi Hohe Wand túra


Indulás:
Sopronból, reggel 8.00 ó, Kőszegi út – Csengery út körforgalom parkoló.

Helyszín, parkoló:
Maiersdorf 2724, Ausztria. Koordináták: 47.820117, 16.047780

Túra rövid leírása:
Sopronból kb. egy órás autózással érjük el Maiersdorf (Niederösterreich) települést. A település feletti parkolóból, egy tehénlegelőn keresztül közelítjük meg, a Völlerin (A) túra utat, mely igazán változatos útvonallal kecsegtet! Erdei úton indulva, majd sziklás és drótkötéllel biztosított útszakaszokon, haladva érjük el a Skywalk kilátót. Miután kigyönyörködtük magunkat a csodás alpesi tájban, ugyanazon az útvonalon leereszkedve jutunk vissza az autóinkhoz!

Extra kitérő! Közvetlen a Völlerin útvonala mellet található egy közepesen nehéz Kletter Steig (ViaFerrata), a Frauenluckensteig. Bővebb infó az útról: http://www.hegyvilag.hu/?p=2227

A bátrabb túratársaknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megpróbáljak magukat a Ferrata világában is!

Öt főnek tudunk felszerelést (sisak, beülő, steig szett) biztosítani a mászáshoz! A jelentkezők között az eltanácsolás jogát (biztonsági okokból) fenntartom!

Túra paraméterei:
Kb. 6 km, 450 m szintkülönbség. (A mászás kb. 25 m)

A programra regisztrálni szükséges, autós infót kérek!

2023. június 3., szombat

Kerékpártúra Hany Istók világába!


A zömében védett kerékpárutakon haladó túra során bejárjuk a sokat szenvedett Hanság, Magyarország egykoron legnagyobb lápvidékének legfontosabb élőhelyeit.

Indulás:
Sopron vasútállomás 07:42-es vonattal. Visszaindulás Sopronba Kapuvárról legkésőbb a 17:38- as személlyel! (Vonatok indulása 15:38,16:33, 17:38) Természetesen kerékpárokat saját autóval is lehet szállítani, illetve, sok jelentkező esetén valamennyi térítés ellenében 7 db kerékpárt és 2 személyt el tudunk vinni Kapuvárra.

Költségek:
Vonatjegy teljesárú jegy esetén oda-vissza 1490 Ft + 420 Ft a bicajra. Túra közben vagy után beülhetünk ebédelni egy szimpatikus étterembe.

A túra hossza:
Kb. 46 km

A túra:

A könnyű és biztonságos, kapaszkodóktól mentes túra során nem csupán hazánk egyik legérdekesebb, egyben legszomorúbb sorsú tájának az alakulását és megmaradt természeti értékeit ismerhetjük meg, hanem az egykori lápvidék hangulatát őrző Király-tóig merészkedve megtudhatjuk azt is, ki is volt az 1749-ben, egy kapuvári halász által a mocsárban megtalált, kb. 8 esztendős fiúcska, akit Hany Istókként ismert meg később a világ.

Kapuvárról indulva az első megállónk Öntésmajor, ahol a táj keletkezését és értékeit bemutató Hanság Élővilága Kiállításnál kezdjük meg a tájjal való ismerkedést. A közeli Oslit elhagyva be is vesszük magunkat gyorsan a Déli-Hanság rengetegébe. Ez manapság már könnyű, hiszen a lecsapolások során készült úthálózaton kerékpárral remekül lehet közlekedni.

Az Esterházy Madárvártánál elérjük a Hany Istók tanösvény kezdetét, amelyet a kerékpárúton, illetve két kisebb kitérővel azt elhagyva, be is járunk. A tanösvénytől kiérve a Hansági-főcsatornához a Hanság másik emblematikus, országszerte ismert emlékhelyét, a Mosontarcsai (Andaui) hidat érintjük, ahol 1956-ban magyarok tízezrei hagyták el szülőföldjüket. A Déli-Hanság erdejéből kiérve alsórendű országúton térünk vissza Öntésmajor felé, majd a már a túra elején megismert kerékpárúton térünk vissza Kapuvárra.

A programra regisztrálni szükséges! A regisztrálási határidőt később emailben közlöm!
2023. június 18., vasárnap

Hohe Veitsch (1981 m)


Körtúránkon különösebb nehézségek és veszélyek nélkül hódíthatunk meg egy igazi, közel 2000 méteres csúcsot. A hegység déli oldalán fekvő, autóval elérhető legmagasabb pontról, a Scheikl fogadó elől indulunk, véget nem érőnek tűnő, fárasztó szerpentinúton kapaszkodunk fel a fennsík peremén álló Graf Meran Haus hüttéjéig, ahonnan már közel a legmagasabb pont, a csúcskereszttel koronázott Hohe Veitsch (1981 m). Lefelé a látványos vonalvezetésű Teufelssteig ösvényen ereszkedünk idilli legelők és érdekes sziklaformációk között a barátságos Rotsohlalm, lejjebb, a Schalleralm hegyi tanyákig. Körtúránk után tervezzük a környék egyik látványosságának a Pilgerkreuz felkeresését! (Bővebben az extra látnivaló cím alatt!)

Indulás Sopronból:

7.00 ó a szokott parkolóból (Kőszegi út – Csengery út körforgalom)

Kiindulópont:

Alpengasthof Scheikl (Soprontól 1.35 ó) hegyi fogadó, Brunnalm, Veitsch, az autóval járható út végén, felette nagy, szabadon használható parkoló. (47.632375, 15.424902)

A túra hossza:
10 km, szintkülönbség: 830 m fel, ugyanannyi le. Időtartama: kb. 5 óra (Plusz kb. 2 óra, a Pilgerkreuz meglátogatása)

Extra látnivaló:
A Veitsch település felett magasodó erdős hegyen (844 m) áll a monumentális Zarándok-kereszt, a Pilgerkreuz. A 2004-ben emelt, több mint 40 méter magas, fából épült kereszt kilátóként is funkcionál, emeletein az Ótestamentumból vett bibliai témájú képekkel. Minden nap nyitva 8 és 19 óra között. A forgókapun 2 euro bedobása után juthatunk át, a felső szintről szép kilátás nyílik a mélyben fekvő Veitsch falura és a völgyre. Gyalog a falu központjában álló későgótikus templom mögött induló kitáblázott ösvényen juthatunk fel jó félóra sétával. A kereszt közelében a Kreuzeck vendéglő várja a vendégeket 13 órától, hétvégén 10-től, hétfő és kedd kivételével.

A túra költségei:
Útiköltség + osztrák autópálya matrica (sofőrnek fizetendő) és 2 euró belépő a keresztkilátóba!

A programra regisztrálni szükséges! Autós infót kérek! Teliautós szisztémával megyünk!2023. július 22-25., szombat-kedd

Mecsek - Pécs - Siklós - Villány


1. nap:
július 22. (szombat)

Indulás:
Sopronból 7.00 órakor a szokott parkolóból!

Érkezés:
Óbányára 11.30 körül.
Óbánya parkoló: Óbánya, Fő u. 87, 7695
46.220096, 18.415157

Meghitt erdei hangulatú túra a Keleti-Mecsek központjában az egykori üveghutájáról híres Óbányáról a központi hegyek közé, a kistestvér Kisújbánya felé. A Keleti-Mecsek központja történelmi üvegkészítéséről híres, ahol az egykor nehezen megközelíthető erdőségek faanyagát üveghuták kemencéiben hasznosították. Túránkkal a Réka- és az Óbányai-völgy erdős vidékét keresztezzük, ahol a hegység leglátványosabb földtani képződményeit is találjuk: a kibillent helyzetű mészkőréteglapokon bukdácsoló Ferde-vízesést és a sűrű, zöld mohaszőnyeggel borított Csepegő-sziklát. A túra végén érintjük a pisztrángos tavakat, ami alatt a faluban meg is kóstolhatjuk az itt nevelkedettpisztrángokat frissen sütve, ropogós bundában.

Túra paraméterei:
12 km, 400 m szint fel és un. le. Kb.: 4 ó.

Túránk után ismét autóba szállunk, és elkocsikázunk a (kb. 30 kilométerre) található szállásunkra!
Szimbád hotel. 7624 Pécs, Klimó György u. 9 (Érkezés és szállásfoglalás kb. 17.00 órakkor!)
A szállás elfoglalása és kis pihenés után, fakultatív programként esti séta Pécs belvárosában!


2. nap 23. (vasárnap)
Ébresztő, reggelizés és indulás 9.00 órakor. Autóinkkal Siklósig megyünk.
Egész napot, Reinerné Udvari Mónikával (idegenvezető) töltjük, ki minden helyszínen vállalta az
idegenvezető szerepét!

Siklós
10:00 Máriagyűd kegytemplom és környezete, Levendulaház (vásárlási lehetőség, szörpkóstolóval
várnak bennünket)

11:30 Vadászati Múzeum, Siklós - belépő a múzeumba, 3 fajta borral és pogácsával.

12:15-14:00 Siklósi vár
A Siklósi vár az egyik legszebb állapotban fennmaradt középkori történelmi emlék a Dél-Dunántúlon!
A teljesen felújított vár 2011. május 27-től ismét látogatható. Programkínálatát állandó és időszaki
kiállítások, szórakoztató programok, komoly- és könnyűzenei koncertek, nyári színházi előadások,
színesítik.

Villányi Pincesor – Bormúzeum - Templom-hegyi kilátó.

A várlátogatás után elautózunk Villányba.14:30 séta Villányban, szabadidő a pincesoron Bormúzeum. Villány főutcája mellett található az impozáns villányi pincesor. (Villány 7773 Baross Gábor utca45.865971, 18.449028). A pincesor megtekintése után, pár perc sétával érjük el, az ország egyik legnagyobb borászati gyűjteményét felvonultató Gál Pincét és Bormúzeumot. A Bormúzeum egészévben várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a Villányi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt. A villányi Templom-hegyi kilátó a városból könnyen elérhető, táblák jelzik az útvonalat. A pincesortól indulva egy kellemes 30 perces sétát vesz igénybe. A Templom-hegy tetején egy kilátó is épült, így a kilátás is csábító cél a sétára (kb. 1 ó összesen a séta).

Villánykövesdi pincesor - Blum pincészet borkóstoló.16:30 Borkóstoló és vacsora Villánykövesden a Blum pincében. A program kb. 2,5-3 óra, attól függ, meddig szeretnének maradni. A turista számára már messziről elárulja a domboldalon két-három utcaszinten elhelyezkedő, 57egymáshoz tapadó pincéből álló pincesor, hogy egy nagy hagyományú szőlővidéken jár.

Ezek közül is az egyik legnevezetesebb borospince a Blum pince (borkostoló programunk helyszíne)! Ezen a pincetúrával egybekötött villánykövesdi borkóstolón megkóstolunk hat egyedülálló tételt a Blum Pince kínálatából. Vendéglátóink a borkostoló mellé, meleg vagy hideg étellel (előre ki kell választanunk az ételt, és az egyész csoport a kiválasztott, egyféle ételt tudja fogyasztani), és kétféleborból korlátlan fogyasztási lehetőséggel is kedveskednek majd nekünk. Miután megcsodáltuk a pincesort, és megismerkedtünk a villányi borokkal, autóba szállunk, és a remélhetőleg józan sofőrjeink visszaszállítanak miket a szállásra! (Kb. 45 perc)

3. nap 24. (hétfő)

Túra a Nyugat-Mecsekben.

Ébresztő, reggelizés majd indulás! (9.00 órakor)

A Mecsek nyugati felének minden varázsa feltárul ezen a túrán. Ez a hosszan tekergő útvonal átfogó képet nyújt a Pécs fölé magasodó hegyek színes, szilánkos világáról, ahol a Mecsek minden arcát megvillantja. A nap verte, száraz letörések karsztbokorerdőiből a szurdok erdők félhomályosbirodalmába vezet a túra, mely a hegység karszt paradicsomának két meseszép, markánsan eltérőmegjelenésű völgyét is bemutatja. Túránk során több kilátópontot ,többek között Kis Tubest a Tubest és a Misina tetőn található Tv tornyot (túránk kiinduló pontja) is érintjük! Útközben egy étteremnél is megállunk Mánfán, a Kőlyuki Betérőnél (nemegészen a túránk felénél) ahol éhünket csillapítjuk.

A túra kiinduló pontja:
Misina Pécs, 7635 46.099449, 18.221025

Túra paraméterei:
23 km, 700 m szint fel és un. le. Kb.: 8 ó.

4. nap 25. (kedd)

Pécs városnézés.

Ismét idegenvezetőnk Reinerné Udvari Mónika vezetésével, ismerkedünk Pécs Belvárosával, és a
Zsolnai negyeddel.

9:00 találkozás. Pécsi városnézés sétával és belső helyszínekkel a belvárosban és a Zsolnay
Negyedben.

Szent István tér, egyházi központ megtekintése. Bazilika, Dzsámi, Ókeresztény Mauzóleummegtekintése. Városnéző kisvonat - utazás a városfalon innen és túl, a vonaton is idegenvezetés.12:00 ebédszünet, egy nagyon jó belvárosi étteremben, és mindenki a la carte ehet (saláta, leves, főétel, tésztaétel, pizza, desszert, amit szeretnének).

13:45 indulás a Zsolnay Negyedbe. Séta a Negyedben, a család és a gyár történetének bemutatása. Kézműves udvarban szabadidő (cukorkamanufaktúra, csokoládé- és szuvenírbolt, tipikus pécsi ajándékok). Megtekintjük a látványmanufaktúrát és a Gyugyi gyűjteményt.

Program vége: 16 óra körül, utána indulás Sopronba!

A túrára 2023, február 28-ig lehet jelentkezni,
a regisztrálás a szállásdíj befizetésével lép érvénybe!!

2023. augusztus 19-20., szombat-vasárnap

Hochschwab-túra (2277 m)


(Az utazást és az indulás pontos időpontját a résztvevőkkel később egyeztetjük!)

Túraleírás:
A 974 méter magasan fekvő aprócska Seewiesen település túránk kiindulópontja. (Soprontól 150 km.) Mindkét oldalról hatalmas sziklafalakkal határolt széles völgybe lépve kezdjük meg hosszú, azonban látványokban bővelkedő hegyi túránkat. Egydarabig mezőkkel határolt földúton haladunk, majd betérünk az erdőbe és emelkedni kezdünk. Ahogy ritkulnak a fák, úgy bukkannak elő egyre sűrűbben a fölénk tornyosodó sziklafalak, majd beszűkül a völgy és kisebb kaptató után elérjük az 1670méter magasan fekvő Voisthaler menedékházat. Itt megpihenünk, majd a G’hackstein (biztosított út) felé vesszük az irányt és meredeken kapaszkodunk fel a Hochschwab (2277 m) csúcsára, ahonnan Felső-Stájerország hegyvilágának impozáns panorámája tárul elénk. A Hochschwab-túra a táj szépsége mellett mégegy különlegességet tartogat: ez Európa egyik legnagyobb zergemenedékként szolgáló területe, rengeteg patás él a környéken. A csúcsfotók elkészültével visszaereszkedünk a száz méterrel alacsonyabban fekvő Schiestlházba, ahol megszállunk. Másnap reggel a Rotgangkogel irányába ereszkedünk egészen a Voisthaler menedékházig, a menedékháztól a már felfele megismert úton jutunk vissza a parkolóba.

Táv:
12 km fel és 12 km le, szint: 1.580 méter fel / 1.580 méter le

A túrára 2023. április 30-ig lehet regisztrálni!

A regisztráció 20 € szállásdíj előleg befizetésével együtt érvényes!


Schiestlház szállás árak

Tag (ÖTK)
Nem tag
A SZOBÁBAN ÁGYONKÉNT FELNŐTT
34 EUR
45 EUR
GYERMEK
23 EUR
34 EUR
A LÁGERBEN ÁGYONKÉNT FELNŐTT
24 EUR
35 EUR
GYERMEK
15 EUR
26 EUR
Túrabotos Természetjáró Klub © Minden jog fenntartva!